Voorbeeld startopdracht: bij InterimBureau

Organisatie: Gemeente Almere
Valt onder thema: Algemeen

Ben jij ondernemend en vind je het leuk om te pionieren voor een jonge stad die volop aan het groeien is? Wil je ervaring opdoen in een rol als projectleider en aan de slag gaan met complexe, maatschappelijk relevante programma’s? Lees dan snel verder!

De context
‘Mensen maken de stad’
Binnen de gemeente Almere werken we met circa 2000 collega’s dagelijks aan het waarmaken van de dromen en initiatieven van de inwoners van Almere. Almere is een jonge stad die volop groeit. We vinden het belangrijk dat medewerkers pionieren, vernieuwen, kansen pakken en dit bovenal samen met de stad doen. De lat leggen we hoog. Almere is met circa 215.000 inwoners een van de grootste steden van Nederland en ontwikkelt zich naar een stad van circa 350.000 inwoners. Deze opgave is uniek voor Nederland. De uitdaging is om deze groei zodanig vorm te geven dat Almere als jonge stad goed en duurzaam kan door ontwikkelen. We hebben grote plannen: zo willen we de circulaire hoofdstad van Europa worden, hosten we de Floriade in 2022 en werken we aan de eerste wijk waar bewoners het helemaal voor het zeggen hebben: Oosterwold. Duurzaamheid staat hoog op de agenda.

Het InterimBureau is binnen de gemeente Almere de plek waar opdrachtgevers terecht kunnen voor expertise op het gebied van programma-, project- en procesmanagement en interim opdrachten. Deze expertise is geconcentreerd bij het InterimBureau Almere (IBA). Dit zorgt voor een optimale afstemming van vraag en aanbod. Het draagt bij aan een integrale benadering van vraagstukken en begeeft zich in vrijwel alle gemeentelijke expertisegebieden. Het InterimBureau Almere is de thuisbasis voor de Almeerse MRA- trainees.

De startopdracht
Als trainee bij het InterimBureau Almere ga je, afhankelijk van jouw persoonlijke interesse en het aanbod van de opdrachtgevers, aan de slag met een van de grote actuele programma’s binnen de gemeente Almere. In de rol van (junior) projectleider (of procesbegeleider) ben je breed inzetbaar en sta je open voor diverse onderwerpen of ga je er inhoudelijk mee aan de slag. Je krijgt veel ruimte om zelf invulling aan je rol te geven.

Mogelijke onderwerpen zijn:

  • Circulaire Economie: op- en overslag grondstoffen.
  • Ecologie: het versterken van de biodiversiteit in de stad.
  • Sociaal Domein: bijv. vanuit een sociaal maatschappelijke invalshoek zijn thema’s als kansengelijkheid, eenzaamheid of cultuur actueel.

Co-creatie, innovatie en samenwerking binnen de regio zijn daarbij altijd van belang. Binnen één van de projecten of programma’s ligt jouw focus op het doen van onderzoek, advisering met een frisse blik en projectleiding. Daar wordt ook zelfredzaamheid, wendbaarheid en eigenaarschap in verwacht. Je krijgt veel ruimte, maar we verwachten ook dat je ‘out of the box’ wilt denken en grenzen wilt ontdekken en verleggen. Waar je ook voor kiest, jouw opdracht is gericht op maatschappelijke, strategische vraagstukken in Almere. Je krijgt ruimte om je eigen visie te vertalen naar de praktijk.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel
Om de startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren heb je naast een hbo of wo diploma een ondernemende houding, je bent resultaatgericht en houdt van pionieren. Je durft goed naar jezelf en naar anderen te kijken, creatief en kritisch te denken en een visie te ontwikkelen en uit te spreken. Je hebt oog voor de samenleving en aandacht voor het bestuur. Je bent wendbaar en kunt omgaan met perspectiefwisselingen en onduidelijkheden. Natuurlijk beschik je over de kerncompetenties van het traineeship MRA; lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?

Let op! Deze startopdracht is van vorig jaar en is een voorbeeld waar je als trainee mee aan de slag gaat. Je kunt dus niet reageren op deze startopdracht. 

Vanaf 24 januari 2023 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees. Blijf op de hoogte.  

Ga terug naar overzicht startopdrachten