info@traineepoolmra.nl
TRAINEEPOOL MRA
3 sep 2018

Trainee Faunabeheer

Provincie Noord-Holland

Wil jij actief zijn op het grensvlak van mens en dier, waarin de maatschappelijke en bestuurlijke discussie aanwezig is voorzien van emotie en praktische overwegingen? Heb jij de discussies over het natuurbeheer in de Oostvaardersplassen, van damherten in de Waterleidingduinen of van ganzen bij Schiphol met interesse gevolgd? Wil jij meedenken in strategische discussies over wat het beste is in dat soort situaties? Kies dan voor de MRA- traineeplek Faunabeheer bij de bij provincie Noord-Holland!

Dit traineeship biedt je een uniek kijkje in de keuken van het faunabeheer. En dat niet alleen! Je krijgt ook de kans om te werken voor twee organisaties die hier een grote rol in spelen: de provincie Noord-Holland en de Faunabeheereenheid. De provincie is verantwoordelijk voor het faunabeleid en het goedkeuren van plannen die hierover gaan. De Faunabeheereenheid (FBE) is een samenwerkingsverband van boeren, natuurbeheerders, jagers en grondbezitters. De FBE heeft de taak om in het wild levende dieren planmatig te beheren en schade of overlast die deze dieren veroorzaken te voorkomen en te bestrijden. Gezamenlijk maken zij afspraken (o.a. in faunabeheerplannen) over de manier waarop zij dit doen. De Faunabeheereenheid voert voor haar taken overleg met verschillende partijen, o.a. met de Provincie als bevoegd gezag en met uitvoerders zoals Wildbeheereenheden (WBE’s) en terreinbeherende organisaties.

Je gaat voor dit traineeship ongeveer 50-50 voor beide organisaties werken. Zowel de provincie als de FBE zijn gevestigd in het centrum van Haarlem.

De startopdracht

Mogelijke taken waar je als trainee mee aan de slag gaat bij de provincie:

 • bijdragen aan strategische discussies over het terugdringen van faunaschade. Op dit moment bedraagt deze ruim € 7 miljoen per jaar. Hoe kunnen we die schade terugdringen?
 • vormgeven van beleid voor de bestrijding van invasieve exoten. Dit zijn dier- of plantensoorten die niet van nature in Nederland voorkomen en die de Nederlandse biodiversiteit bedreigen. De provincie moet een plan maken om invasieve exoten te bestrijden; dit wordt jouw taak.

Bij de faunabeheereenheid

 • Actiepunten uit het verbeterplan Ganzen oppakken en uitwerken, in het bijzonder voor het gebied rond Schiphol.
 • Bijdragen aan het nieuw op te stellen Faunabeheerplan Ganzen.
 • Organiseren van een netwerkbijeenkomst met betrokken partijen zoals provincie, organisaties binnen de FBE en anderen.
 • Opstellen van rapportages en het maken van teksten, o.a. voor de website en andere media, over relevante onderwerpen, zoals het nieuwe faunabeheerplan Ganzen.

Uiteraard gebeurt de definitieve keuze van je taken in goed overleg. De standplaats van jouw werkzaamheden is Haarlem.

Met deze vrijheid ben je je met verschillende soorten activiteiten en thema’s bezig gaan houden of je juist toeleggen op een specifieke taak, project of onderwerp. Ongeacht je keuze, jij bent altijd een behartiger van provinciale belangen, maar wel vanuit het gemeenschappelijke MRA-gedachtegoed.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

 • Je hebt affiniteit met landbouw, natuurbeheer, dierenbescherming en vanzelfsprekend faunabeheer van in het wild levende dieren. Ecologische kennis is niet noodzakelijk.
 • Je beschikt over sterke communicatieve vaardigheden.
 • Je hebt een goed gevoel voor verhoudingen en de vaardigheid om met verschillende belangen om te gaan.
 • Je beschikt over een afgeronde WO opleiding.
 • Verder beschik je over de kerncompetenties van de traineepool MRA; leervermogen, samenwerken en heb je verantwoordelijkheidsgevoel.

Wij bieden

 • Een startsalaris van ongeveer € 2591.- met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Een aanstelling voor twee jaar voor 36 uur per week.
 • Trainingen gericht op je persoonlijke ontwikkeling gegeven door mensen uit het vakgebied.
 • Uitdagende poolopdrachten.
 • Een traineebegeleider, mentor én een oud-trainee die je begeleiden/ondersteunen.
 • Vrijheid om zelf je tweede en derde opdracht te kiezen.

Solliciteren

Spreekt deze vacature jou aan? Stuur dan nu je motivatie en CV via de sollicitatieknop, t.a.v. Angela Ridder vermelding van: Traineeship Faunabeheer, Provincie Noord-Holland.  Je kunt reageren tot uiterlijk maandagmiddag 24 september 12:00 uur. Bekijk hier de sollicitatieprocedure.

Informatie

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je terecht bij Angela Ridder adviseur werving & selectie bij JS Consultancy op 06-12 73 83 72. JS Consultancy verzorgt de selectie van kandidaten voor de traineepool MRA. Heb je vragen over het traineeship? Lees hier meer over het traineeship of neem contact op met Amella Dulovic, projectleider Traineepool MRA via emailadres: info@traineepoolmra.nl of bel naar 06-20 34 64 55. Wil je meer informatie over de opdracht? Meld je aan voor de inhousedag op 21 september. Wij kunnen je dan nog meer vertellen over deze opdracht.

Angela Ridder
Adviseur
Werving & Selectie
JS Consultancy