Startopdracht Trainee Amsterdamse ondergrond – Ingenieursbureau van Amsterdam

Thema: Toekomstbestendige metropool

Heb jij innovatieve ideeën voor de toekomst van Amsterdam? De strijd om ruimte voor alle ambities op economisch en ruimtelijk gebied, die woedt niet alleen boven de grond maar ook onder het maaiveld! De ondergrond wordt steeds groter van belang bij opgaven als de energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en mobiliteit. Als jij aan dit super actuele thema wil bijdragen op een manier die past bij jouw ambities en interesses dan is deze opdracht echt iets voor jou!

De context

Je werkt bij het team Water, Groen en Milieu van het Ingenieuwsbureau Amsterdam. Een team met een breed scala aan specialisten zoals hydrologen, groen-experts en milieukundigen. Jij gaat deelnemen in de Werkgroep Ondergrond, een werkgroep met deelnemers uit allerlei verschillende organisaties binnen het fysieke domein van Amsterdam. Je bent in deze rol continu in overleg en contact met alle collega’s en stakeholders. Je werkt in een innovatieve groep mensen die open staan voor nieuwe invalshoeken en ideeën.

De startopdracht

Hoe kom je tot een gedeeld eigenaarschap voor, en regie op de ondergrond van Amsterdam? Het betreft een brede opgave die zowel technisch-inhoudelijk als meer organisatorische-procesmatig interessant is. De inhoud betreft het integraal denken over de onder- en bovengrond vanuit de stedelijke opgaven binnen de Metropoolregio Amsterdam. Je krijgt hier de kans om je inhoudelijk vast te bijten in een onderwerp en om hier vanuit verschillende visies op te reflecteren. Procesmatig gaat het om de samenwerking binnen zowel de gemeente Amsterdam zelf, als met alle stakeholders. Voorbeelden van vraagstukken waarmee je aan de slag kan gaan:

  • Binnen het “Koppelkansenproject”, met begeleiding vanuit de UvA, werken aan slimme, samenhangende oplossingen voor de stad van de toekomst. Hoe zien de Gracht van de Toekomst (9-straatjes), de wijk van de Toekomst (Amstelstad) en de stad van de Toekomst (Havenstad) eruit? En hoe kunnen we door slimmer te ontwerpen en samen te werken het hoofd bieden aan de complexe uitdagingen die deze toekomstige stad ons biedt?
  • Als onderdeel van de op te stellen Regionale Energie Strategie (RES) een analyse van de verschillende potentiële energiedragers binnen de MRA inclusief de consequenties hiervan voor de ondergrond, wat is de rol van geothermie?
  • Organisatorisch: het ontwikkelen van verschillende modellen om op een proactieve wijze invulling te geven aan de regierol door de gemeente Amsterdam, rekening houdend met de al aanwezig overlegstructuren.

We kijken eerst goed naar jouw achtergrond en interesses en geven dan samen deze opdracht de definitieve vorm.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

Je bent nieuwsgierig naar het vraagstuk Amsterdamse ondergrond. Je bent een stevige persoonlijkheid die ergens voor staat. Je bent creatief en innovatief en legt gemakkelijk verbanden. Je houdt van onderzoeken, ergens induiken, iets helemaal uitpluizen om vervolgens boven de inhoud te staan. Procesmatig dóór pakken is jouw stijl, je bent niet bang om vragen te stellen en communicatief sterk.

Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren heb je een wo diploma op zak en beschik je over de volgende competenties: 

  • Je bent analytisch zeer sterk;
  • Je beschikt over leiderschapskwaliteiten: je verbindt de vele betrokken partijen en neemt hierin initiatief;
  • Verder beschik je over de kerncompetenties van de Traineepool MRA; lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?
Je solliciteert op het traineeship en geeft daarbij aan welke van de 8 thema’s jouw voorkeur heeft. Mocht je na het lezen van deze startopdracht denken, deze past écht bij mij? Dan mag je ook in je motivatiebrief aangeven en onderbouwen waarom je deze startopdracht prefereert.

Je kunt niet meer reageren op deze startopdracht. Op 1 september 2021 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees en zullen de nieuwe startopdrachten op de site geplaatst worden. Wil je een persoonlijk bericht krijgen zodra je kunt solliciteren? Schrijf je dan in voor onze ‘blijf-op-de-hoogte’ mail.

<<< Terug naar het overzicht van startopdrachten.