Voorbeeld startopdracht CTO Circulair Innoveren – Gemeente Amsterdam

Traineeship Metropoolregio Amsterdam (MRA)

Wil jij impact maken en bijdragen aan de transitie naar een duurzame, circulaire economie? Ben jij een ‘innovator at heart’, en vind je het leuk om nieuwe dingen te creëren? Ben jij een verbinder die het fantastisch vindt om een brug te slaan tussen ‘buiten’ en ‘binnen’: tussen de wereld van ondernemers, kennisinstituten, innovatienetwerken en het interne ambtelijke universum? Start dan als trainee bij het CTO innovatieteam van de gemeente Amsterdam!

De context

Gemeente Amsterdam realiseert zich heel goed dat nieuwe ontwikkelingen en technieken het leven in de stad kunnen verbeteren of makkelijker maken. Maar hoe maken we de juiste keuzes voor Amsterdam, en voor de Amsterdammer? Welke technieken bieden oplossingen waar de bewoners het meeste aan hebben? En hoe zorgen we dat nieuwe oplossingen zo snel mogelijk in de praktijk gebracht worden, en kunnen worden doorontwikkeld? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, heeft de gemeente zo een 4 jaar geleden een innovatieteam aangesteld. Onder leiding van een Chief Technology Officer (CTO) is dit team in staat initiatieven snel te beoordelen, om ze vervolgens in de praktijk te brengen. Dat vereist een soepele samenwerking met bedrijven, kennisinstituten, startups, sociale- en maatschappelijke organisaties en actieve bewoners. Om samen belangrijke vraagstukken te lijf te gaan, en om dat te kunnen ontwikkelen waaraan daadwerkelijk behoefte is.

Innovatie, technologie en data vormen een belangrijke drijvende kracht in de transitie naar een circulaire economie. Met data kan aan materiaal een identiteit worden verleend, zodat het hoogwaardig hergebruikt kan worden. Via nieuwe apps worden servicemodellen ontwikkeld, waardoor minder materiaal nodig is. Met geavanceerde technieken kunnen chemicaliën, bouwmaterialen en vervangers voor plastic worden gemaakt uit organische grondstoffen. Tegelijk worden temidden van al dit technologische geweld vraagstukken rondom sociale effecten zoals inclusie, betaalbaarheid en digitale rechten steeds urgenter. Binnen het CTO Innovatieteam is een team van innovatie experts binnen de context van deze dilemma’s bezig om circulaire innovaties verder te brengen en te zorgen dat ze mainstream worden.

De startopdracht

CTO speelt een belangrijke rol bij de grote digitale veranderingen in de stad. Dit vraagt om een snelle, efficiënte en innovatieve manier van werken. Bij het CTO Innovatieteam werk je met passie en nieuwsgierigheid aan complexe stedelijke vraagstukken. Je werkt nauw samen met externe partijen, waaronder kennisinstellingen en innovatienetwerken, met als doel startups te helpen om te innoveren op duurzaam en circulair gebied. Je komt te werken in een ‘ gezellige chaotische’ en complexe dynamische omgeving. Jouw brede blik maakt dat je op veel onderwerpen inzetbaar bent. Er ligt een aantal concrete opties voor pilots en projecten klaar die in overleg opgepakt kunnen worden. Voorbeelden van pilots/ projecten binnen het thema circulair innoveren zijn:

  • Pilot herbruikbare dozen bij pakketbezorging
    Vanuit een samenwerking met de innovatiestudio van PostNL inspelen op de toename van de pakketbezorging en de gepaarde gevolgen op de logistieke vervoersbewegingen in de stad. Om in te spelen op de papierreststroom ligt de focus op de ontwikkeling van herbruikbare, duurzame dozen.
  • DGTL: circulair systeem & innovatie festival opschalen naar stad

DGTL loopt in de festivalwereld (wereldwijd) voorop als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Het festivalterrein fungeert als testground. Een terrein waar systemen en duurzame innovaties, onder druk van duizenden bezoekers met een hoge doorloopsnelheid, worden getest.

  • Challenge Startup in Residence (SIR)
    Bij de duurzame SIR editie hebben 120 startups zichzelf gepresenteerd met hun potentiële oplossingen voor stedelijke challenges. Niet eerder heeft een circulaire editie plaatsgevonden, dus daar ligt een gave klus om dat met externe partners te organiseren.
  • SAILculair
    CTO heeft bij de directie van SAIL gepitcht dat dit het meest circulair event ter wereld moet worden. Er zijn allemaal toffe ideeën voorgedragen om dit doel te realiseren die nog verder uitgewerkt moeten worden.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren heb je een wo diploma op zak en beschik je over de volgende competenties: 

  • Je stapt makkelijk op mensen af, je bent proactief en een zelfstarter.
  • Je bent pragmatisch ingesteld en hebt een nuchtere kijk op zaken.
  • Je neemt initiatief en bent communicatief vaardig.
  • Je bent flexibel, adaptief en natuurlijk creatief.
  • Verder beschik je over de kerncompetenties van de Traineepool MRA; lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?
In september 2020 gaan wij (vooralsnog) weer op zoek naar nieuwe talentvolle trainees. Houd onze site goed in de gaten!