Startopdracht Beleid Sociaal Domein – OVER-gemeenten

Traineeship Metropoolregio Amsterdam (MRA)

Ben jij een integrale denker en wil jij op lokaal niveau van betekenis zijn? Zet je jouw verbindende kwaliteiten graag in om kwetsbare groepen te helpen? Beschik je naast een maatschappelijk hart ook over zakelijk inzicht? Weet jij een onafhankelijke positie in te nemen en ben je overtuigend in je communicatie? Start dan met de opdracht beleid sociaal domein bij OVER-gemeenten!

De context

OVER-gemeenten zijn de serviceorganisatie van de gemeenten Oostzaan en Wormerland. Twee gemeenten die bestuurlijk zelfstandig zijn. Uitdagend is hierbij dat je werkt in twee samenwerkende gemeenten met een eigen gemeentelijke bestuurlijke regie en “colour locale”. Beide gemeenten zijn bestuurlijk zelfstandig. Het voordeel van werken bij een kleine organisatie is dat je veel eigen verantwoordelijkheid krijgt en binnen de opdrachten zowel uitvoerend als beleidsmatig aan de slag kan!

De startopdracht

Bij de OVER-gemeenten staan jouw kwaliteiten en interesses centraal. Binnen het sociaal domein liggen in de breedte een aantal uitdagende en interessante opgaven/ projecten. Het team van in totaal 11 beleidsadviseurs is divers en werkt integraal. Ieder onderwerp waaraan gewerkt wordt, heeft snijvlakken met andere onderwerpen en dat vraagt een brede blik en een goede samenwerking. Een aantal voorbeelden waar jij als trainee uit kan kiezen zijn:

  1. Re-integratie/participatie

Iedereen doet naar vermogen mee op de arbeidsmarkt. Om dat zo goed mogelijk vorm te geven is een regionaal uitvoeringsplan participatie in het kader van de aanvraag Perspectief op Werk opgesteld. Je bent verantwoordelijk voor de implementatie uitvoeringsplan. Verder onderzoek je de korte- en lange termijn problemen rondom re-integratie. Ook doe je onderzoek naar de huidige organisatie van de WSW (Wet sociale werkvoorziening) en maak je hierover afspraken met Werkom.

  1. Social Return on Investment

Sociaal Return On Investment (SROI) is een standaard bepaling in de aanbestedingen en overeenkomsten van de gemeenten. In de praktijk echter blijkt het vooral een papieren tijger. Jammer, want het is een mooi instrument om als overheid maatschappelijke verantwoord te ondernemen. Een opdracht zou kunnen zijn: wat is er nodig om SROI succesvol uitgerold te krijgen? Ook deze opdracht overstijgt OnS, LOF (tenslotte de grootste opdrachtgever van aanbestedingen) speelt in deze opdracht ook een stevige rol.

  1. Integrale aanpak sociaal domein

Om ervoor te zorgen dat er in het sociaal domein vanaf hulpvraag tot afhandeling integraal kan worden gewerkt is er een samenhangende aanpak opgesteld. Jij wordt de rots in de branding van de projectleider integrale aanpak en je houdt je o.a. bezig met het organiseren en bewaken van processen rond het project integrale aanpak.

  1. Beleidsvorming armoedebeleid en schuldhulpverlening

Je ondersteunt bij de beleidsvorming van het armoedebeleid en schuldhulpverlening. Hierbij laat jij je collega’s versteld staan van jouw scherpe financiële analyses wat betreft bewindvoeringskosten en het doorrekenen van de armoedeval per gezinssituatie. Je neemt de uitvoering van het armoedebeleidsplan op je en  je gaat je bezig houden met het verbeteren van het bereik van de doelgroep, literatuuronderzoek en de resultaten daarvan.

  1. Verschillende projecten uit onze ambitieuze gezondheidsnota Gezondheid telt!

    1. Jongeren op gezond gewicht (JOGG)

Kinderen met overgewicht zitten vaak niet lekker in hun vel. Ze zijn minder fit dan hun leeftijdsgenoten, worden vaker gepest en krijgen later vaak te maken met fysieke problemen. Maar wat kunnen die kinderen daaraan doen? Helemaal niets. Daarom focus jij je niet op het kind zelf, maar op de omgeving van het kind. Door een gedegen aanpak waarin de focus ligt op duurzame activiteiten en samenwerkingen maak jij met de inwoners van de gemeente zelf het verschil!

  1. Dementievriendelijke gemeente

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt het aantal mensen met dementie. Jij gaat daarom met het gezondheidsnetwerk aan de slag om de gemeenten Oostzaan en Wormerland dementievriendelijk te maken. Hierbij betrek je ook winkels, bedrijven en het verenigingsleven.

  1. Rookvrije gemeente

Roken is nog steeds de oorzaak van allerlei ziektes. Via een reeds opgesteld stappenplan ga jij kijken wat er in Oostzaan en Wormerland nog gedaan kan worden om een rookvrije generatie te bevorderen.

  1. Uitrol AED netwerk

De kans om te overleven bij een hartstilstand is sterk verhoogd als er binnen 6 minuten mensen ter plekke zijn om te starten met reanimeren en een AED gebruiken.

Je inventariseert welke “hotspots” in Wormerland een AED kunnen gebruiken en hoeveel burgerhulpverleners er zijn. Daarnaast stimuleer je crowdfunding om tot een zo goed mogelijk dekkend netwerk te komen.

Competenties, vaardigheden en persoonlijk profiel

Om deze startopdracht succesvol te kunnen uitvoeren heb je een hbo of wo diploma. Bij voorkeur beschik over je over een studieachtergrond in de richting van bedrijfskunde. Daarnaast beschik je over de volgende competenties:

  • Je bent een integrale denker; je overziet het geheel en denkt vanuit verschillende perspectieven.
  • Je stapt makkelijk op anderen af en legt de verbinding.
  • Je hebt financieel inzicht; je bent bewust van de kosten die gemaakt moeten worden bij het bedenken van de sociale beleidsstukken.
  • Verder beschik je over de kerncompetenties van de traineepool MRA; lef, leervermogen en samenwerken.

Solliciteren?
Je kunt helaas niet meer solliciteren op het traineeship Metropoolregio Amsterdam. In september 2020 gaan wij weer op zoek naar nieuwe talentvolle trainees!

<< Terug naar het overzicht startopdrachten