info@traineepoolmra.nl

Solliciteren

Heb je lef en wil jij grenzen verleggen? Ben je recent afgestudeerd (hbo/wo) en op zoek naar een topstart van je carrière? Kies dan voor het traineeship MRA!

De reactietermijn voor dit jaar is inmiddels gesloten. In 2024 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees.

Waarom trainee worden bij de Metropoolregio Amsterdam?
Het MRA traineeship biedt starters een podium om hun unieke talenten en eigenheid te ontwikkelen en in te zetten voor een sterke, inclusieve en duurzame metropoolregio Amsterdam.

Als MRA-trainee volg je een stevig werk- en leertraject. Je krijgt ruimte om met nieuwe manieren van werken te experimenteren. Samen met je trainee-jaargroep werk je aan MRA brede projecten. Individueel werk je aan drie opdrachten op drie verschillende werkplekken in de regio. Je levert jouw bijdrage aan verschillende regionale thema’s, zowel op strategisch- als op tactisch niveau. Ook volg je een trainingsprogramma, gericht op jouw persoonlijke ontwikkeling. Na twee jaar heb je werkervaring opgedaan bij drie overheidsorganisaties, jezelf ontwikkeld door het volgen van professionele trainingen, een breed netwerk opgebouwd en dus een stevige basis gelegd voor de rest van je carrière.

Over de traineeshipvacature
Je solliciteert op het traineeship. Jouw motivatie bestaat uit een drietal vragen die wij jou stellen:

 1. Vertel ons hoe je met jouw unieke kennis en talenten een van de uitdagingen van de regio wilt oplossen?
 2. Laat ons weten hoe jij zou willen bijdragen aan een inclusievere werkcultuur in de regio?
 3. Wat wil jij leren in het traineeprogramma?

Je geeft daarbij ook aan welke thema’s jou aanspreken. Werk je bijvoorbeeld graag aan een gezonde en leefbare regio voor iedereen? Zet je graag je tanden in een beleidsvraagstuk? Of passen internationale vraagstukken juist bij jou?

Dit zijn de MRA thema’s die wij bieden:

 • Evenwichtige regio
 • Internationale top
 • Toekomstbestendige metropool
 • Leefbare en gezonde regio
 • Verkeer en vervoer
 • Slimmer en innovatief werken
 • Bestuur en advies
 • Groen en omgeving

Als trainee start je met een startopdracht van 10 maanden bij een van de deelnemende organisaties. Je krijgt een contract bij deze organisatie, je ‘moederorganisatie’. Vandaaruit ga je na je startopdracht nog twee keer 7 maanden detacheren bij een van de andere organisaties.

Hoe maken wij de match tussen jou als trainee en je moederorganisatie? Deze maken wij op basis van je leerdoelen, je motivatie en kennis, ontwikkelmogelijkheden en affiniteit met thema’s die spelen binnen de verschillende organisaties.

Bekijk hier voorbeelden van startopdrachten.

Wij vragen
Als toekomstig MRA trainee heb je:

 • Een afgeronde hbo of wo opleiding (<2 jaar afgestudeerd) *specifieke afstudeerrichting niet vereist. 
 • Hart voor de publieke zaak.
 • De ambitie om de regionale samenwerking te versterken.

Eigenschappen waarmee jij je onderscheidt zijn:

 • Lef – durven moedig te zijn in (werk)situaties.
 • Leervermogen – mate waarin je nieuwe informatie in je opneemt en deze vervolgens effectief toepast in je persoonlijke ontwikkeling en allerlei (werk)situaties.
 • Samenwerken – constructieve bijdrage leveren aan een gezamenlijk resultaat.

Wij bieden

 • Een startsalaris van circa €2.800 met aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij goed functioneren krijg je als trainee elk half jaar een periodiek erbij. *De arbeidsvoorwaarden  verschillen per organisatie. Ga naar de site van de deelnemende organisatie om te kijken welke arbeidsvoorwaarden zij hanteren. 
 • Een aanstelling voor twee jaar voor 36 uur per week.
 • Trainingen gericht op je persoonlijke ontwikkeling gegeven door mensen uit het vakgebied.
 • Uitdagende groepsdrachten.
 • Een traineebegeleider en een mentor die je begeleiden/ondersteunen.
 • Vrijheid om zelf je tweede en derde opdracht te kiezen.

Arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden verschillen per deelnemende organisatie. Ga naar de site van de deelnemende organisatie om te kijken welke arbeidsvoorwaarden zij hanteren.

De organisatie

We willen als traineeship ervoor zorgen alle mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen trainees, al die verschillen zorgen voor een betere leerontwikkeling voor de pool en voor een betere regio. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!

De Metropoolregio Amsterdam is meer dan Amsterdam en strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot Haarlemmermeer. De regio beschikt onder meer over twee luchthavens, zeehavens, het financiële centrum van Nederland, de bloemenveiling van Aalsmeer, Media Valley en clusters van creatieve bedrijven. De MRA kenmerkt zich door een enorme economische diversiteit en de grote variëteit aan landschappen en steden.

De volgende deelnemende organisaties bieden traineeplekken aan voor deze (achtste) traineepool: Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlem, MRA Directie, Vervoerregio Amsterdam, Brandweer Amsterdam-Amstelland, Provincie Noord-Holland en Programmabureau Noordzeekanaalgebied. Als trainee ga je bij drie van deze organisaties aan de slag. En ga je verschillende werkculturen en omgevingen ervaren.

Solliciteren

De reactietermijn voor dit jaar is inmiddels gesloten. In 2024 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees.

Meer informatie
Heb je een vraag over het traineeship? Stuur dan een mail naar info@traineepoolmra.nl.

Bekijk ook de veelgestelde vragen.

Sollicitatieprocedure

Het voortraject van de sollicitatieprocedure wordt in opdracht van het programmateam uitgevoerd door Publiek Netwerk, een extern werving en selectiebureau. De procedure bestaat uit vier stappen:

 • Stap 1: motivatie en CV
 • Stap 2: groepsassessment ‘MRA Game’
 • Stap 3: persoonlijkheids- en drijfverentest
 • Stap 4: selectiedag bij de MRA
 • Stap 5: matchingsdag en arbeidsvoorwaardengesprek

Stap 1: Motivatie en CV – 24 januari t/m 13 februari ’23

Besteed aandacht aan de opmaak en inhoud. Wees in je Curriculum Vitae creatief, vermeld alle relevante activiteiten en beschrijf kort wie jij als persoon bent. Jouw motivatie bestaat uit drie vragen die wij jou stellen.

 1. Vertel ons hoe je met jouw unieke kennis en talenten een van de uitdagingen van de regio wilt oplossen?
 2. Laat ons weten hoe jij zou willen bijdragen aan een inclusievere werkcultuur in de regio?
 3. Wat wil jij leren in het traineeprogramma?

Je krijgt van ons uiterlijk 16 februari te horen of je door bent naar de tweede ronde.

Ben je door? Dan nodigen wij jou persoonlijk telefonisch uit voor de MRA Game in ronde twee. Ben je niet door? Dan krijg je een bericht van ons met de mogelijkheid om ons vragen te stellen om ons besluit toe te lichten.

Stap 2: Groepsassessment ‘MRA Game’ – 17 feb februari t/m 22 februari ’23

In een spelsituatie werk je in een groep van 8 tot 10 kandidaten (geobserveerd door selecteurs van Publiek Netwerk) aan een aantal opdrachten. Denk daarbij aan een presentatie van jezelf (vanuit een zelf meegebracht voorwerp) en diverse samenwerkingsopdrachten zoals een teamvoorstel over een maatschappelijk relevant thema en een presentatie aan de bestuursvoorzitter van de MRA.

Ben je door? Dan nodigen wij jou uiterlijk 27 februari persoonlijk telefonisch uit voor de volgende ronde. Ben je niet door? Dan krijg je een bericht van ons met de mogelijkheid om ons vragen te stellen om ons besluit toe te lichten.

Stap 3: Persoonlijkheids- en drijfverentest – 28 februari t/m 15 maart ’23

Als je door het groepsassessment heen bent, maak je thuis een persoonlijkheids- en drijfverentest (duur ongeveer 20 – 30 minuten). De test schetst situaties van gedrag waarin je jezelf aan de hand van meerkeuze antwoorden kunt typeren. Ook nodigen wij jou uit voor een online selectie-interview waarin je motivatie voor het traineeship, persoonlijkheid, talenten en ontwikkelpunten bevraagd worden.

Ben je door? Dan nodigen wij jou uiterlijk 20 maart persoonlijk telefonisch uit voor de volgende ronde. Ben je niet door? Dan krijg je een bericht van ons met de mogelijkheid om ons vragen te stellen om ons besluit toe te lichten.

Stap 4: Selectiedag bij de MRA – 21 maart ’23

Dit is de laatste stap in het selectieproces. Op deze dag kun je jezelf in verschillende rondes laten zien; je voert individuele gesprekken, krijgt (groeps)opdrachten, speelt spellen en presenteert jezelf. Kortom, wie ben je, en wat beweegt jou? Wat breng je mee en wat wil je leren in dit traineeship?
Daarnaast krijg je een indruk van het traineeship en maak je kennis met het team, huidige- en oud-trainees en collega’s van de deelnemende organisaties.

Na de selectiedag matchen wij jouw unieke talenten met een passende organisatie. Uiterlijk 24 maart krijg je te horen of je onze nieuwe trainee bent en bij welke organisatie je geplaatst bent! Wij bellen jou in persoonlijk op. Ben je niet door? Dan krijg je een bericht van ons met de mogelijkheid om ons vragen te stellen om ons besluit toe te lichten.

Goed om te weten: de organisatie waar jij geplaatst wordt, wordt jouw ‘moederorganisatie’ waar jij je startopdracht gaat uitvoeren en waar je een contract mee krijgt van 2 jaar. Vanuit jouw organisatie ga je twee keer 7 maanden detacheren bij een andere deelnemende organisatie. Met je moederorganisatie ga je in de maand april op zoek naar een passende startopdracht.

Stap 5: Arbeidsvoorwaardengesprek ’23

Je bent onze nieuwe trainee! Op 30 maart krijg je (online) het arbeidsvoorwaardengesprek met jouw moederorganisatie. De arbeidsvoorwaarden kunnen verschillen per organisatie. Ga naar traineeshipmra.nl/solliciteren om deze in te zien.

Start traineeship – 8 mei ’23

Het traineeship start 8 mei 2023. Je start dan samen met je jaargroep trainees aan een introductieprogramma. Na dit programma ga je aan de slag met je startopdracht bij jouw ‘moederorganisatie’.

Benieuwd naar de eerste kennismaking met onze trainees? Klik dan snel op het filmpje!