info@traineepoolmra.nl
TRAINEEPOOL MRA

Het traineeship

Het traineeship van de Metropoolregio Amsterdam is een uniek tweejarig programma aangeboden door samenwerkende overheidsorganisaties in het noordelijk deel van de Randstad.

Als MRA trainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn, zowel op strategisch als op tactisch niveau. Je hebt een breed speelveld. Zo werk je aan actuele MRA thema’s, zoals duurzaamheid, groei in de stad en regionale samenwerking. En ga je aan de slag bij zowel kleine als grote overheidsorganisaties.

Het traineeship is als volgt opgebouwd:

 • Je krijgt een contract voor 2 jaar voor 36 uur per week.
 • Je gaat aan de slag bij 3 verschillende MRA organisaties.
 • Je begint met je startopdracht. Deze duurt 10 maanden.
 • Vervolgens ga je twee keer 7 maanden detacheren bij één van de andere deelnemende organisaties.
 • Samen met je collega trainees volg je naast je werk 1 dag per week een traineeprogramma. Dit programma bestaat uit trainingen en gezamenlijke opdrachten, de poolopdrachten.
 • Na twee jaar heb je een groot netwerk opgebouwd en heb je een stevige basis gevormd voor de rest van je carrière.

Individuele opdrachten

Je begint je traineeship met je startopdracht. Deze startopdracht is gericht op één van de actuele en uitdagende MRA thema’s:

 • Regionale samenwerking
 • Duurzaamheid
 • Zorg en samenleving
 • Verkeer en vervoer
 • Slimmer en innovatief werken
 • Bestuur en advies
 • Groei in de stad
 • Groen en omgeving

De organisatie waar jij je startopdracht uitvoert, wordt jouw ‘moederorganisatie’. Je krijgt bij deze organisatie een contract voor 36 uur per week, voor een periode van twee jaar. Je startopdracht duurt 10 maanden.

Na je startopdracht ga je twee keer 7 maanden detacheren bij één van de andere deelnemende organisaties. Jij bepaalt waar je gaat detacheren. Wil jij je bijvoorbeeld verdiepen in één thema? Of wil je juist werken aan verschillende onderwerpen? Je kunt ervaren hoe een kleinere en grotere organisatie werkt en proeven hoe verschillende organisatieculturen zijn. Ook kun je onderzoeken welke functie goed bij jou past. Leid je graag projecten? Adviseer je graag het bestuur? Of vind je het fijn om een team aan te sturen?

Dit traineeship geeft jou de kans om te kijken wat écht bij je past!

Bekijk hier een paar voorbeelden van startopdrachten.

Het traineeprogramma

Naast je werk volg je 1 dag per week samen met je collega trainees een traineeprogramma. Dit programma bestaat uit gezamenlijke poolopdrachten en trainingen.

Poolopdrachten

In totaal werk je als pool aan 5 poolopdrachten. Tijdens de poolopdracht maak je kennis met drie verdiepingstakken: leiderschap, projectmanagement en advisering. De poolopdracht wordt binnengehaald door de projectgroep. Dit zijn 3 tot 5 afgevaardigden van de pool. Elke trainee neemt een keer zitting in een projectgroep.

Wat leer je?

 • Kennis van de organisatie. De poolopdrachten verbreden het zicht op de regio. Ze geven de verscheidenheid, veelheid en complexiteit van de regio weer.
 • Samenwerken. De poolopdrachten leren de trainees samen te werken in een overheidsstructuur, waar je verschillende stakeholders hebt, je integraal moet werken, maar je ook tegenstrijdige belangen hebt.
 • Innovatief zijn: binnen een bureaucratische organisatie toch je doelen behalen.

Wat presteer je?

 • Profilering. De poolopdrachten moeten het netwerk en zichtbaarheid van trainees vergroten. Trainees spelen zichzelf in de kijker bij bestuurders en directeuren.
 • Impuls van kwaliteit en innovatie. Poolopdrachten helpen de metropoolregio Amsterdam een stapje verder op het gebied van innovatie, kwaliteit en moderne overheid. Het resultaat van zo een boost kan ook bestaan uit gedachteverandering.
 • Resultaten voor de regio. Met de uitkomsten draag je bij aan een betere regio en samenleving.

Bekijk hier poolopdrachten van de vorige traineepools.

Trainingen

Tijdens je traineeship volg je intensieve trainingen gericht op je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Bij deze trainingen staan vaardigheden als projectmatig werken, communicatie, leiderschap en advisering centraal. Daarnaast word je gedurende het hele traineeship begeleid door een traineebegeleider en een mentor bij je eigen organisatie.

Deelnemende organisaties

De volgende organisaties binnen de Metropoolregio Amsterdam doen mee aan dit traineeship: Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Bloemendaal, Gemeente Gooise Meren, Gemeente Haarlem, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemstede, Gemeente Lelystad, Gemeente Purmerend, Gemeente Zaanstad, OVER-Gemeenten, Provincie Noord-Holland, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, MRA Bureau, Vervoerregio Amsterdam en Brandweer Amsterdam-Amstelland.

Elk jaar rouleren de organisaties die traineeplekken aanbieden. Ga naar ‘over ons’ om te zien welke organisaties voor de komende pool plekken aanbieden.

Het traineeship en het MRA Bureau

Het traineeship is ontstaan door een samenwerkingsverband van een aantal samenwerkende organisaties in het noordelijk deel van de Randstad. Over de jaren heen hebben zich meer en meer organisaties aangesloten. Ze hebben het gezamenlijke doel om een stevig traineeship aan te bieden aan jonge tallentvolle starters en zo de samenwerking te vergroten.

Hoe verhoudt zich het MRA traineeship tot het MRA bureau? De traineepoolorganisatie werkt nauw samen met het MRA bureau. Op deze manier wordt het MRA component goed geborgd en zijn actuele MRA thema’s goed verweven in het traineeship.

Ga naar metropoolregioamsterdam.nl voor meer informatie over het MRA bureau.

Solliciteren?

Vanaf 2 september 2019 om 12.00 uur start de werving voor nieuwe trainees. Heb jij interesse in dit traineeship? En wil je persoonlijk op de hoogte blijven van onze werving, inhousedagen en andere events? Vul onderstaand formulier in, wij houden je dan op de hoogte.


Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Telefoonnummer

Je bericht

Ja, ik wil per e-mail op de hoogte blijven over de werving van nieuwe trainees voor traineepool 5 en ik geef het projectteam van Traineepool MRA toestemming om mijn naam en e-mailadres hiervoor te gebruiken.

Ik ben op de hoogte van het Privacybeleid van Traineepool MRA

TRAINEES OVER HET TRAINEESHIP

Lees hier de ervaringen van onze trainees.