Het traineeship van de Metropoolregio Amsterdam is een uniek tweejarig programma aangeboden door samenwerkende overheidsorganisaties in het noordelijk deel van de Randstad.
Als MRA trainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn, zowel op strategisch als op tactisch niveau. Je hebt een breed speelveld. Zo werk je aan actuele MRA thema’s, zoals duurzaamheid, groei in de stad en regionale samenwerking. En ga je aan de slag bij zowel grote als kleine overheidsorganisaties en leer je zo verschillende organisatiestructuren kennen.
Het traineeship is als volgt opgebouwd:
Tijdens je traineeship ga je op 3 verschillende plekken werken bij 3 verschillende deelnemende organisaties. Je begint je traineeship met je startopdracht (duur: 10 maanden). Daarna ga je twee keer zeven maanden detacheren bij een deelnemende organisatie.
De opdrachten zijn gericht op een actueel en uitdagend MRA thema. Bekijk hier een aantal voorbeelden van opdrachten.
Als trainee ga je individueel en als groep aan de slag met interessante regionale vraagstukken. De volgende MRA thema’s maken onderdeel uit van het MRA traineeship:
Lees hier meer over de MRA Agenda 2020 – 2024.
De organisatie waar jij je startopdracht uitvoert, wordt jouw ‘moederorganisatie’. Je krijgt bij deze organisatie een contract voor 36 uur per week, voor een periode van twee jaar. Je startopdracht duurt 10 maanden.
Na je startopdracht ga je twee keer 7 maanden detacheren bij één van de andere deelnemende organisaties. Met een detacheringsopdracht kun jij je verdiepen in een thema, of juist aan een ander thema werken. Je kunt ervaren hoe een kleinere en grotere organisatie werkt en proeven hoe verschillende organisatieculturen zijn. Ook kun je onderzoeken welke functie goed bij jou past. Leid je graag projecten? Adviseer je graag het bestuur? Of vind je het fijn om een team aan te sturen?
Naast je werk volg je 1 dag per week samen met je collega trainees een traineeprogramma. Dit programma bestaat uit gezamenlijke poolopdrachten en trainingen.
Dit traineeship geeft jou de kans om te kijken wat écht bij je past!
In totaal werk je als groep aan vijf MRA poolopdrachten. Met elke poolopdracht maak je kennis met drie verdiepingstakken: leiderschap, projectmanagement en advisering. De poolopdracht wordt binnengehaald door de stuurgroep. Dit zijn drie tot vijf afgevaardigden van de pool. Elke trainee neemt een keer zitting in een stuurgroep.
Wat leer je?
Wat presteer je?
Bekijk hier een paar voorbeelden van poolopdrachten van trainees.
Tijdens je traineeship volg je intensieve trainingen gericht op je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Bij deze trainingen staan vaardigheden als projectmatig werken, communicatie, leiderschap en advisering centraal. Daarnaast word je gedurende het hele traineeship begeleid door een traineebegeleider en een mentor bij je eigen organisatie.
We willen als traineeship ervoor zorgen alle mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. We koesteren verschillen tussen trainees, al die verschillen zorgen voor een betere leerontwikkeling voor de pool en voor een betere regio. Dus wie jij ook bent: bij ons ben je van harte welkom!
De Metropoolregio Amsterdam is meer dan Amsterdam en strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot Haarlemmermeer. De regio beschikt onder meer over twee luchthavens, zeehavens, het financiële centrum van Nederland, de bloemenveiling van Aalsmeer, Media Valley en clusters van creatieve bedrijven. De MRA kenmerkt zich door een enorme economische diversiteit en de grote variëteit aan landschappen en steden.
Elk jaar rouleren de organisaties die traineeplekken aanbieden. De volgende deelnemende organisaties bieden traineeplekken aan voor deze (achtste) traineepool: Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlem, MRA Directie, Vervoerregio Amsterdam, Brandweer Amsterdam-Amstelland, Provincie Noord-Holland en Programmabureau Noordzeekanaalgebied.
Als trainee ga je bij drie van deze organisaties aan de slag. En ga je verschillende werkculturen en omgevingen ervaren.
Ga naar ‘over ons’ voor meer informatie over de deelnemende organisaties.
Het traineeship is ontstaan door een samenwerkingsverband van een aantal samenwerkende organisaties in de regio. Over de jaren heen hebben zich meer en meer organisaties aangesloten. Ze hebben het gezamenlijke doel om een stevig traineeship aan te bieden aan talentvolle starters en zo de onderlinge samenwerking te vergroten.
Hoe verhoudt zich het MRA traineeship tot de MRA Directie? Het programmateam werkt nauw samen met de MRA Directie. Op deze manier wordt het MRA component goed geborgd en zijn actuele MRA thema’s goed verweven in het traineeship.
Ga naar metropoolregioamsterdam.nl voor meer informatie over de MRA Directie.
De reactietermijn voor dit jaar is inmiddels gesloten. In 2024 gaan wij weer op zoek naar nieuwe trainees.
Lees hier de ervaringen van onze trainees.
Lees hier alles over de E-Housedag.