info@traineepoolmra.nl

MRA Traineeplaats (startopdracht) ‘Smart Cities’, Gemeente Haarlemmermeer, Cluster RED

Ben jij proactief, enthousiast en denk je in mogelijkheden? Zie jij kansen in het efficiënter inzetten van informatietechnologie en het internet binnen de gemeente? Wil én kan jij hieraan aan waardevolle bijdrage leveren? Start dan als Trainee Smart Cities bij de Gemeente Haarlemmermeer. Help de Gemeente Haarlemmermeer ontdekken hoe zij zich wil ontwikkelen op het gebied van Smart City en zoek hierbij aansluiting met andere organisaties binnen de Metropoolregio Amsterdam.

De aanleiding

Smart City is een concept waarin steden maatschappelijke doelen, zoals leefbaarheid en gezondheid, willen bereiken met behulp van gegevensstromen (open Big Data) waaruit bruikbare informatie kan worden herleid. Waarmee de gebruikers van de steden nieuwe en/ of efficiëntere acties kunnen ondernemen. Het concept wordt op alle niveaus, van Europa tot gemeenten, erkend. Er is echter geen sjabloon voor de vraag hoe tot een Smart City te komen. Steden en hun partners geven op verschillende manieren invulling aan Smart City vorming. Ze hebben ieder eigen prioriteiten en leggen andere accenten, afhankelijk van specifieke uitdagingen en kracht in de stad. In grote lijnen streven ze hetzelfde na: verbeterde kwaliteit van leven voor de bewoners, op een duurzame en effectievere manier.
Ook de Gemeente Haarlemmermeer wil werk maken van Smart Cities en stelt daartoe een traineeplek binnen de MRA Traineepool beschikbaar.

De startopdracht

De Gemeente Haarlemmermeer wil aan de slag met Smart Cities. De eerste stappen zijn gezet; er wordt een informatieve bijeenkomst georganiseerd voor de gemeenteraad waarna een actieagenda/ actieplan zal worden opgesteld. Deze actieagenda zal de basis vormen voor jou als Trainee Smart Cities. Hoe wil de Gemeente Haarlemmermeer invulling geven aan Smart City vorming?

  • Je legt in de breedte de verbinding met de Metropoolregio Amsterdam. Denk hierbij aan overheid, bedrijven, burgers en kennisinstellingen. Waar zijn al successen behaald op het gebied van Smart Cities en in hoeverre zijn deze successen toepasbaar bij de Gemeente Haarlemmermeer?
  • Je haalt informatie op, bijvoorbeeld door het organiseren van innovatieve workshops of interactieve sessies, en zet deze om in acties die passen bij de Gemeente Haarlemmermeer. Je draagt bij aan het uitvoeren van de actieagenda Smart Cities. Je kunt bij uiteenlopende acties ervaring opdoen met verschillende functierollen.

Wij vragen

Je vindt het leuk om aan de slag te gaan met Smart Cities. Je beschikt over het juiste gevoel voor ICT om een bijdrage te leveren aan deze innovatie. Je bent breed maatschappelijk geïnteresseerd en analytisch sterk. Je kan goed luisteren, staat open voor anderen en denkt in mogelijkheden. Tegelijkertijd beschik je over aanstekelijk enthousiasme waardoor het jou lukt om breed draagvlak te creëren voor Smart Cities, zowel binnen als buiten de Gemeente Haarlemmermeer. Je bent initiatiefrijk, goed in netwerken en sterk in conceptueel denken. Je hebt een afgeronde hbo of wo, bijvoorbeeld Planologie, Communicatiewetenschap, Sociale wetenschappen of Bestuurskunde.

De generieke competenties die horen bij het MRA traineeship zijn lef, leervermogen en samenwerken. Voor deze opdracht gelden daarnaast de volgende competenties: conceptueel denken en motiverende verbinder.

Het traineeship

Het traineeship van de Metropoolregio Amsterdam is een uniek tweejarig programma aangeboden door samenwerkende overheidsorganisaties in het noordelijk deel van de Randstad.

Het traineeship biedt, verdeeld over de deelnemende organisaties, plek aan 25 ambitieuze starters met hart voor de publieke zaak. Als trainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn, zowel op strategisch als op tactisch niveau.

In een periode van twee jaar ga je werken en leren op 3 verschillende werkplekken. Je solliciteert specifiek op een startopdracht bij één van de deelnemende organisaties. Na de startopdracht van tien maanden volgt twee maal een detachering van zeven maanden bij een andere deelnemende organisatie.

Je werkt voor kleine en grote overheidsorganisaties en hebt een breed speelveld van uiteenlopende projecten. Daarnaast krijg je veel trainingen gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en bouw je in 2 jaar tijd een groot en uitgebreid netwerk op.

De organisatie

De Metropoolregio Amsterdam is een bestuurlijk samenwerkingsverband van de stad Amsterdam en lokale en regionale overheden in het noordelijke deel van de Randstad.

In 2012 hebben 5 overheidsorganisaties uit de regio de handen ineen geslagen om de onderlinge samenwerking te versterken in de vorm van een gemeenschappelijk traineeship. In dit traineeship staan samenwerking, verbinding en kennisdeling centraal.

De deelnemende organisaties aan dit traineeship zijn: MRA Bureau, Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Lelystad, Gemeente Purmerend, Gemeente Zaanstad, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, OVER-gemeenten (Oostzaan en Wormerland) en Provincie Noord-Holland.

Solliciteren

De reactietermijn is inmiddels gesloten. Je kunt niet meer solliciteren op deze startopdracht.

 

Informatie

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je terecht bij JS Consultancy. JS Consultancy verzorgt de selectie van kandidaten voor de Traineepool MRA. Je kunt een mail sturen naar traineepool@jsconsultancy.nl of contact opnemen met Eveline van der Schoot, adviseur werving & selectie bij JS, 06-30437054.

Heb je algemene vragen over het traineeship? Stuur een email naar info@traineepoolmra.nl of bel/app Amella Dulovic, projectleider Traineepool MRA, op 06-20346455.