info@traineepoolmra.nl
TRAINEEPOOL MRA

MRA Traineeplaats (startopdracht) ‘Gebiedsontwikkeling Oosterwold’, Gemeente Almere

Heb jij een passie voor gebiedsontwikkeling en wil je bijdragen aan de gebiedsontwikkeling van Oosterwold? Dan is deze opdracht wat voor jou. In 2013 is het startschot gegeven voor de ontwikkeling van Fase 1 van Oosterwold. Oosterwold is een proeftuin, je vindt hier de ultieme vorm van doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling. Initiatiefnemers in Oosterwold zoeken alles zelf uit en regelen vervolgens alles zelf wat nodig is.

Almere en Zeewolde hebben daar een flinke bijdrage aan geleverd door voorop te lopen bij zelfbouw en particulier opdrachtgeverschap. In fase II van Oosterwold gaan de gemeenten een stap verder door zich af te vragen: wat gebeurt er als we ook de gebiedsinrichting aan het eigen initiatief overlaten, net als vroeger? De ontwikkeling van Oosterwold is nog niet eerder zo uitgevoerd in Nederland en trekt daardoor de belangstelling van diverse gemeenten. Nu kan jij hieraan meewerken.

Vind jij het leuk om samen met een team van 12 medewerkers aan de basis te staan van dit unieke project.  En durf jij de traditionele manier van gebiedsontwikkeling los te laten? En onbekende paden te bewandelen? Dan is deze startopdracht zeker wat voor jou.

De aanleiding

In Oosterwold werken de gemeenten Almere en Zeewolde, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland samen aan deze bijzondere manier van gebiedsontwikkeling.

Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier wordt de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Dat betekent dat iedereen op elke plek een kavel mag uitzoeken. Behalve een overzichtelijk aantal spelregels zijn er geen beperkingen wat betreft functies en kavelgroottes. Dat is uniek in Nederland.

Oosterwolders bepalen niet alleen de eigen woning, maar gaan ook over wegen en paden, groen, water en de openbare ruimte. Echter, dat moeten ze allemaal zelf realiseren. Alleen of met anderen. Hoe Oosterwold er in de toekomst uitziet is nog voor niemand duidelijk. Dat wordt bepaald door het eigen initiatief.

Voor inspiratie kan je kijken op www.youtube.com/watch?v=NSwtduhoHOU en www.maakoosterwold.nl

De startopdracht

Voor dat dit project van start kan gaan is er nog de nodige voorbereiding nodig. Zo zal er een tijdlijn moet worden opgesteld. Hierin staan de belangrijke beslissingen die op een bepaald moment genomen moeten worden. Om tot de gewenste informatie en beslissingen te komen zal je veelvuldig contact hebben met de gemeenten Almere en Zeewolde, het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland.

Het is van belang dat de gesprekken met de externe partners tijdig gepland worden, dat de verkregen informatie op de juiste manier verwerkt wordt en dat je de samenwerking met de teamleden blijft opzoeken. Gedurende de opdracht schrijf je adviesvoorstellen, aangevuld met onderbouwde rapportages over de tijdslijn. Tegen het einde van de opdracht zal er een memo moeten worden opgesteld voor het bestuur en zal er een eindpresentatie plaats vinden. Durf jij de theorie lost te laten en ben jij ook nieuwsgierig hoe deze organische gebiedsontwikkeling vorm krijgt dan ben jij de aangewezen persoon voor deze opdracht.

Wij vragen

Voor de ze opdracht zijn wij op zoek naar iemand met passie voor gebiedsontwikkeling. Een stevige, betrokken gesprekspartner richting in- en externe stakeholders. Besluitvaardig en omgevingssensitief. Je bent een teamspeler en levert input op basis van je door studie verkregen expertise. Je houdt van pionieren en je bent initiatiefrijk. Je hebt een relevante wo studie afgerond, bijvoorbeeld Planologie of Sociale Geologie.

De generieke competenties die horen bij het MRA traineeship zijn lef, leervermogen en samenwerken.

Voor deze opdracht gelden daarnaast de volgende competenties: innovatief en flexibel.

Het traineeship

Het traineeship van de Metropoolregio Amsterdam is een uniek tweejarig programma aangeboden door samenwerkende overheidsorganisaties in het noordelijk deel van de Randstad.

Het traineeship biedt, verdeeld over de deelnemende organisaties, plek aan 25 ambitieuze starters met hart voor de publieke zaak. Als trainee krijg je de kans om te werken op allerlei terreinen die maatschappelijk van belang zijn, zowel op strategisch als op tactisch niveau.

In een periode van twee jaar ga je werken en leren op 3 verschillende werkplekken. Je solliciteert specifiek op een startopdracht bij één van de deelnemende organisaties. Na de startopdracht van tien maanden volgt twee maal een detachering van zeven maanden bij een andere deelnemende organisatie.

Je werkt voor kleine en grote overheidsorganisaties en hebt een breed speelveld van uiteenlopende projecten. Daarnaast krijg je veel trainingen gericht op jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling en bouw je in 2 jaar tijd een groot en uitgebreid netwerk op.

De organisatie

De Metropoolregio Amsterdam is een bestuurlijk samenwerkingsverband van de stad Amsterdam en lokale en regionale overheden in het noordelijke deel van de Randstad.

In 2012 hebben 5 overheidsorganisaties uit de regio de handen ineen geslagen om de onderlinge samenwerking te versterken in de vorm van een gemeenschappelijk traineeship. In dit traineeship staan samenwerking, verbinding en kennisdeling centraal.

De deelnemende organisaties aan dit traineeship zijn: MRA Bureau, Gemeente Almere, Gemeente Amsterdam, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Lelystad, Gemeente Purmerend, Gemeente Zaanstad, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, OVER-gemeenten (Oostzaan en Wormerland) en Provincie Noord-Holland.

Solliciteren

De reactietermijn is inmiddels gesloten. Je kunt niet meer solliciteren op deze startopdracht.

Informatie

Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je terecht bij JS Consultancy. JS Consultancy verzorgt de selectie van kandidaten voor de Traineepool MRA. Je kunt een mail sturen naar traineepool@jsconsultancy.nl of contact opnemen met Eveline van der Schoot, adviseur werving & selectie bij JS, 06-30437054.

Heb je algemene vragen over het traineeship? Stuur een email naar info@traineepoolmra.nl of bel/app Amella Dulovic, projectleider Traineepool MRA, op 06-20346455.