//
Comments0

Dit interview is afgenomen in het voorjaar van 2023. Momenteel zijn de trainees klaar met hun traineeship of weer voor een nieuwe opdrachtgever aan het werk.

Lio, waarom heb je voor het traineeship MRA gekozen?
“Na mijn afstuderen wist ik heel concreet wat ik niet wilde, maar een stuk minder concreet wat ik wél wilde. Het enige dat ik (een soort van) scherp had, was dat ik een positief verschil wilde maken in de samenleving. Maar hoe? Toen ik op het MRA traineeship stuitte, was dat voor mij de ideale uitkomst. Ik hoefde nog niet concreet te weten wat ik precies wilde, kon overal een beetje meekijken, verder leren, een netwerk opbouwen en bovenal een verschil maken! De combinatie van MRA breed werken en jezelf onderdompelen in verschillende organisaties, terwijl je verder leert, waren voor mij de doorslaggevende factoren. Dat ik vervolgens nog eens enorm gave projecten en geweldige collega’s erbij kreeg waren echt de kers op de taart!”

 Hoe ziet jouw werkdag eruit?
“Geen werkdag is exact hetzelfde, maar structuur is er wel. Op thuiswerkdagen begin ik rond 9:00 en sluit ik om 17:00 af. De dag van tevoren heb ik een duidelijk beeld van wat ik de volgende dag gedaan wil hebben, dus ik kan om 9:00 gelijk beginnen met de grootste opgave, mits ik niet een ochtend heb met meetings. Wanneer ik naar kantoor ga in Haarlem (zelf woon ik in Utrecht, dus het is nogal een rit) begint mijn dag in de bus naar kantoor al. Dan start ik rond 7:45 mijn laptop en begin ik wat administratie bij te werken of kan ik doorgaan met stukken schrijven. Ik stop dan ook eerder, zodat ik buiten de spits reis en een béétje bijtijds thuis ben. Maandag, dinsdag, donderdag en (een halve) vrijdag werk ik voor de provincie Noord-Holland, waar ik HR-adviseur Diversiteit en Inclusie (D&I) ben. Ik maak onderdeel uit van het programmateam D&I, wat bestaat uit vijf personen en gezamenlijk vormen wij het D&I-beleid. Mijn takenpakket bestaat uit het schrijven van het beleid, met iedereen in de organisatie spreken die raakvlak heeft met het beleid (denk aan collega’s in andere programma’s die overlap hebben met onze activiteiten), ik ben coördinator van de D&I ambassadeurs, organiseer en initieer activiteiten en workshops. Vanaf 2023 gaan we met de ambassadeurs de hele organisatie in om D&I mini workshops aan te bieden. De woensdag is gereserveerd voor de MRA opdrachten/trainingen. Om ervoor te zorgen dat ik die echt vrij houd heb ik mijzelf gewoonweg op afwezig gezet binnen de provincie Noord-Holland. Samenvattend, ik heb veel eigen verantwoordelijkheid, vrijheid in mijn planning en werk zowel thuis als op kantoor.”

Kun je iets vertellen over het thema diversiteit & inclusiviteit waar je als trainee aan hebt gewerkt?
Over dit thema kan ik oneindig veel vertellen. Het is zo ontzettend breed en met zo goed als alle werkzaamheden verweven. Dat is iets dat ik echt heb ontdekt sinds ik bij de provincie aan de slag ben. Het begon als een gekaderd HRM vraagstuk, maar ondertussen is het veel breder. Het fijne is dat we werken volgens een gefaseerd model, waardoor het enigszins behapbaar blijft, want zonder enige kadering verzuip je in alles wat je kan aanpakken en doen. We zijn voornamelijk nu bezig met bewustwording verder verspreiden binnen de organisatie. Dit doen we onder andere door het organiseren van workshops, het aanbieden van lezingen én met de ambassadeurs nog meer activiteiten organiseren. Daarnaast integreren we D&I zoveel mogelijk in bestaande instrumenten. Zo hebben we het onderdeel gemaakt van het medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO), het Goede Gesprek, de exit interviews, leerlijnen, onboarding, werving en selectie en leiderschapsontwikkeling. Zelf ben ik dit jaar hard bezig geweest met het opzetten van mini workshops en het jaarplan voor 2023. Dit gaat verder waar we in 2022 mee zijn begonnen en weer een stapje verder. Een onderdeel waar ik zelf trots op ben is dat we binnen ons D&I beleid zowel een top-down approach hebben, als een bottom-up. We hebben commitment vanuit de directie en het management en geven ook weer de geluiden vanuit de organisatie door naar de directie en het management. Mijn grondhouding is namelijk dat je succesvol beleid maakt met de mensen en niet over de mensen.

Hoe belangrijk is inclusiviteit voor jou?
Naast dat ik nu met het thema D&I werk, is inclusie ook als ervaringsdeskundige voor mij een van de belangrijkste dingen zowel op als buiten de werkvloer. Het hangt voor mij sterk samen met belonging en gelijkwaardigheid. Inclusie ligt aan de basis daarvan. Zonder inclusie mis je andere perspectieven, doet niet iedereen mee en worden mensen niet op waarde geschat. Iets wat tot in mijn kern tegen mij ingaat. Buiten dat het wetenschappelijk bewezen is dat organisaties en bedrijven veel beter presteren wanneer ze een meer divers personeelsbestand hebben en inzetten op inclusie, is het voor mij ook dé houding die nodig is om ervoor te zorgen dat de overheid meer een afspiegeling wordt van de maatschappij. Dan komen we weer terug bij mijn grondhouding van beleid maken met mensen en niet over. Nu wordt te vaak over mensen beleid gemaakt, omdat ze niet gerepresenteerd zijn aan tafel van de beleidsmakers. Wanneer we inzetten op inclusie, gelijkwaardigheid en verschillen niet benadrukken, maar benutten, dag geloof ik erin dat we voor heel veel mensen écht een verschil kunnen maken.

 Doen jullie trainees na werktijd nog iets samen?
“Aan het einde van de woensdag wordt zeker geopperd of er nog mensen zin hebben in een drankje. Via onze app groep worden ook vaak uitnodigingen verzonden en of mensen zin hebben om een terrasje te pakken o.i.d. Midden in de corona tijd hebben er een paar trainees uit de groep een heuse online Pub Quiz georganiseerd met daarin algemene rondes, maar ook een persoonlijke ronde met vragen aan de trainees, zodat we elkaar beter (en op een net iets andere manier) leerden kennen. Nu worden hier en daar worden ook wel een feestjes meegepakt en weer dansjes gedaan. Dus, ik durf wel te zeggen dat we na werktijd nog meer dan genoeg gezellige plannen met elkaar ondernemen.”

 Welke sollicitatietip heb je?
“Val op! Het maakt niet zo veel uit hoe of met wat, want iedereen heeft iets wat een ander gegarandeerd niet heeft en leg juist daar de focus op (wel natuurlijk relaterend aan de eigenschappen die van je worden gevraagd). In mijn motivatiebrief heb ik geschreven over het feit dat ik al jaren een vechtsporter ben en via die weg meer discipline en doorzettingsvermogen heb vergaard dan via welk van op de universiteit dan ook. Kijk naar wat je hebt geleerd buiten school, werk en de voor de hand liggende dingen om, want juist door buiten die kaders te denken val je op. Dit traineeship gaat om lef hebben, dus heb lef om het anders aan te pakken dan de meeste mensen.”

Lees meer ervaringen van trainees.