info@traineepoolmra.nl

Tong Jiang

Gemeente Amsterdam

Tong Jiang (29) woont tegenwoordig in Haarlem. Na zijn studie Sinologie aan de Universiteit Leiden en Chinese Economy & Business aan de Erasmus Universiteit heeft hij eerst een half jaar in Shanghai voor Philips gewerkt. Eenmaal terug in Nederland is hij aan de slag gegaan bij een Chinees bedrijf in de maritieme sector. Tong miste echter de maatschappelijke betrokkenheid in de commerciële werkomgeving en besloot daarom te gaan solliciteren voor het MRA traineeship.

Kun je iets vertellen over je startopdracht?
Mijn eerste opdracht was bij Rve Ecoomie van de gemeente Amsterdam. Hier heb ik mee mogen werken aan verschillende projecten die onderdeel uitmaakten van de regionale economische samenwerking. Mooi onderdeel van de regionale samenwerking vind ik dat je naast het samenwerken met collega’s van de verschillende gemeentes ook veel in contact komt met beleidsmakers van de provincies en ministeries. Als trainee heb ik hiermee een ontzettend groot netwerk opgebouwd en heb ik daarnaast ook de kans gekregen om op verschillende plekken te komen en op verschillende gebieden ervaring op te doen. 

Waar ga je detacheren en waarom?
Voor mijn eerste detacheringsopdracht ga ik aan de slag bij gemeente Zaanstad waar ik me bezig zal gaan houden met de internationalisering van het MKB. Dit onderwerp sluit erg goed aan op mijn studieachtergrond en mijn interesse voor internationale handel. Vanuit Zaanstad ga ik daarom ook mee werken aan Amsterdam Trade om het bestaande MKB in de MRA verder te ondersteunen in hun internationale ambities. Mijn doelstelling is zoveel mogelijk contact te leggen met Zaanse MKB’ers om de exportmogelijkheden te verkennen. Ik kijk ernaar uit om vanuit Zaanstad te gaan bijdragen aan de voorbereiding van de verschillende handelsmissies naar het buitenland om lokale MKB’ers te koppelen met potentiele buitenlandse handelspartners en afzetmarkten.

Wat zie jij jezelf na dit traineeship doen?

Ik geloof sterk dat innovatie de motor van de economische groei is. Het geeft mij daarom ook veel energie om vanuit de overheid met innovatieve projecten bezig te zijn. Met alle kennis en ervaringen die ik tijdens dit traineeship heb op gedaan hoop ik mezelf verder te ontwikkelen bij een overheidsinstelling met een economische focus op het gebied van innovatie.

Waarom zouden potentiële kandidaten moeten solliciteren?

Probeer te achter halen wat je motiveert en waar je veel energie van krijgt. Als je enthousiast wordt van maatschappelijke vraagstukken dan is het MRA traineeship zeker een goed beginpunt van je carrière. Je krijgt niet alleen de kans om een kijkje in de keuken te nemen van de verschillende overheidsinstellingen van de MRA maar maak je daarnaast ook samen met een groepje gelijkgestemden een interessant ontwikkelingstraject door.

Groups