info@traineepoolmra.nl

Elmer Braakman

Gemeente Almere

Elmer Braakman (27) is een geboren en getogen Amsterdammer. Van jongs af aan had hij al de wens iets te willen doen binnen de publieke sector omdat hij maatschappelijk relevant bezig wilde zijn. Dat zie je ook terug in zijn studies. Zo heeft Elmer een minor mensenrechten gedaan en heeft hij voor zijn master gekozen voor ontwikkelingseconomie. Hij leerde tijdens zijn laatste studie dat de ontwikkelingswereld een erg moeilijke wereld is, en heeft hij zijn focus op de Nederlandse publieke sector gericht. En wat is dan mooier dan een traineeship waarin je enorm aan jouw competenties werkt én een breed beeld krijgt van meerdere overheidsorganisaties?

Kun je iets vertellen over je ervaringen als trainee tot nu toe?
Bij de gemeente Almere ben ik begonnen bij de dienst Stadsbeheer als strategisch adviseur business control. Een interessante plek waar ik op het snijvlak tussen beleid en bedrijfsvoering zat. Hierdoor kreeg ik enorm veel mee en kon ik soms op de goede momenten verschillende lijntjes met elkaar verbinden. Mijn werkzaamheden liepen van advisering op de organisatieverandering tot aan de beleidsmatige onderdelen van bijvoorbeeld de Programmabegroting. Ook mocht ik een paar weken de directiesecretaris vervangen, heel leerzaam om zo mee te maken hoe de besluitvorming in elkaar steekt!

In mei ga je voor het eerst detacheren, heb je al een opdracht gekozen? Waarom heb je die opdracht gekozen?
Per mei begin ik bij de OVER-gemeenten, hier heb ik enorm veel zin in. Het is grappig hoe zoiets kan lopen: na afloop van een poolopdracht kom je bij een biertje aan de praat met iemand, dat klikt, en bij een vervolggesprek blijkt er ook nog eens een leuke opdracht klaar te liggen. Bij OVER ga ik een nieuw dienstverleningsconcept opstellen en dat vertalen naar een uitvoeringsplan. Erg uitdagend om het hele proces te doorlopen: van visieontwikkeling met alle betrokken partijen, naar concreet maken wat die visie dan in het dagelijks werk betekent.

Weet je al wat je na dit traineeship gaat doen?
Het afgelopen jaar zijn een aantal punten voor mijzelf duidelijk naar voren gekomen. Ten eerste dat ik veel energie krijg van het analyseren op een abstracter niveau met een focus op de toekomst. Ik heb dus een voorkeur voor strategisch denken. Ten tweede heb ik gemerkt dat ik veel interesse heb in de politieke-bestuurlijke kant van ons werk. Met deze twee punten heb ik dan ook de ambitie opgevat om ooit als bestuursadviseur aan de slag te gaan.

Wat voor advies zou je potentiële trainees willen meegeven?
Stel jezelf heel erg open op! Als trainee loop je zowel op je werkplek als binnen het traineeprogramma tegen allerlei dingen aan. Moeizame processen, minder gemotiveerde mensen, rare regels. Maar één ding is me heel duidelijk geworden: als je je open opstelt en probeert verbinding te maken met de mensen om je heen, dan bestaan er geen echte problemen meer. Door zo’n traineeprogramma verander jijzelf, maar ook de wereld om je heen verandert. En die dynamiek, die geeft energie!

Location Groups